5.12.14.

O Trilaterali i napretku regiona ka EU

Skup Trilateralne komisije koji sutra počinje u Beogradu okupiće učesnike iz svih evropskih zemalja koji će, između ostalog, razmotriti i napredak čitavog regiona na putu priključenja EU, izjavio je danas predsednik Organizacionog odbora Evropske trilateralne konferencije u Beogradu Tahir Hasanović.


On je rekao da će 38. Konferenciju Trilateralne komisije, koja traje do 2. novembra, otvoriti predsednik Evropskog ogranka Trilaterale Žan-Klod Triše, predsednik Srpske nacionalne grupe Trilateralne komisije Jovan Kovačić i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

"Pored predsednika srpske vlade, na panelu o regionu učestvovaće i premijer Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Makedonije Đorge Ivanov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik", rekao je Hasanović.
On je istakao da će učesnici biti iz svih evropskih zemalja, da je potvrđen dolazak 165 članova trilateralne komisije, a to su, kako je naveo, ugledni državnici, bivši plitičari, bankari, predsednici najvećih kompanija i nosioci krupnog kapitala.

"Nažalost, uprkos pozivu Trilateralne komisije, gospođa (Atifete) Jahjaga je upravo danas saopštila da nije spremna da dođe u Beograd ali mi očekujemo druge regionalne lidere koji su prihvatili poziv", kaže Hasanović.

Prema njegovim rečima, na konferenciji će biti nekoliko važnih tema koje će biti vezane, kako za napredak celokupnog regiona na putu priključenja EU, tako i odnosa Rusije i Ukrajine i očiglednog napora Evrope da se na miran način ta kriza okonča.

Dodao je da će teme biti i energetska bezbednost i ostala globalna pitanja koja svetska Trilaterna komisija sagledava.

Govoreći o uticaju Trilateralne komsiije, Hasanović je rekao da ona od 1973. godine bitno utiče na finansijske i ekonomske tokove sveta jer u njoj sede istaknuti ljudi koji imaju mogućnost sagledavanja razvoja sveta.

Izvor